Weer en klimaat

Esther van den Bor –

Wat is ook al weer het verschil? 

Het weer is de zoals de atmosfeer nú is. Steeds wisselend met de seizoenen. Gekeken wordt naar de temperatuur, de neerslag, de wind of hoeveel en wat voor bewolking er is.
Het klimaat is een gemiddelde van al die parameters, gemeten over een langere periode van bijvoorbeeld dertig jaar. In Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat. Mede onder invloed van de Noordzee zijn er relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar.

Is verandering erg?
Wat merken we er in onze omgeving van? In het hier aangehaalde artikel wordt dat nog weer eens duidelijk uit de doeken gedaan. Het maakt dat ik opnieuw schrik! In Nederland stijgt de temperatuur zelfs sneller dan in de rest van de wereld. Onze ligging aan de zee is daar mede voor verantwoordelijk. Lees vooral het hele artikel en onderken dat de gevolgen van een beetje warmer klimaat groot zijn. Wanneer we boven de 2 of 3 graden grens komen wordt het steeds ingewikkelder om de veranderingen om te keren en worden de effecten onbeheersbaar. Nog even de opsomming in het kort voor Nederland:

  • de hele verdeling van warme en koude dagen is naar hogere waardes opgeschoven;
  • het aantal regendagen neemt af, maar de hevigheid van de buien neemt toe. Extremer weer is te verwachten voor zowel wind als regen;
  • de groeiseizoenen verschuiven. Planten bloeien eerder en vogels hebben (soms) voor hun jongen te weinig voedsel. De klimaatverandering biedt voor sommige diersoorten kansen terwijl andere het moeilijk hebben;
  • de veranderingen in de natuur heeft ook invloed op de gezondheid. Allergieën, vreemde dieren en infecties komen vaker voor;
  • wereldwijd verschuiven de droge en de natte zones en het effect op de hele waterhuishouding kan aanleiding geven tot grote migratiestromen van bewoners van met name de droge zones.
  • in Nederland zijn de kosten van het stijgen van de zeespiegel, de verdroging of juist de overstromingen nog wel zodanig op te vangen dat we er geen onherstelbare last van hebben. Maar de bescherming van onze inwoners zal veel geld gaan kosten.

Doemdenken is dit niet. Realiteitszin noem ik het. Zet de oogkleppen af en werk samen om de snelheid van verandering van het klimaat te dempen en uiteindelijk die opwarming om te keren. Dat kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *