Vertel het verhaal

Esther van den Bor –

De ongemakkelijke waarheid
Vanaf het begin van de jaren 70 (1970) kwamen de eerste signalen naar voren dat de ontwikkelingen van het milieu en de biodiversiteit de verkeerde kant op gaan. Niet heel erg lang daarna kwamen klimaatverandering en duurzaamheid in het rijtje van doemscenario’s te staan. De koplopers weten hoe groot de problemen zijn. Hoe verstrekkend de consequenties en hoe urgent het is om andere koersen te gaan varen. Zoals de wetenschappers van uit de gehele wereld, directeuren van grote bedrijven, de militaire top van Amerika en natuurlijk al die andere grote en kleine individuen en organisaties, die telkens aan bellen trekken. We hebben nog maar een klein aantal jaren te gaan voordat de temperatuurstijging onomkeerbare schade doet aan ons wereldsysteem. Voor veel planten en diersoorten is uitsterven een feit en die soorten komen niet meer terug.

Verhalen vertellen
Toch lukt het niet echt om vaart te krijgen in de benodigde transitie naar een betere en duurzame samenleving. De technieken zijn er, een groot deel van de wereldbevolking is rijk, iedereen wil het beste voor zichzelf en de kinderen.

We hebben verhalenvertellers nodig. Die vanuit het hart tot het hart spreken. Die de persoonlijke betrokkenheid van de veranderaars laten voelen. Die laten zien en voelen hoe de toekomst er uit zou kunnen zien. Kunstenaars kunnen dat ook.

Wie meldt zich aan om in een andere taal de ongemakkelijke waarheid te vertellen, maar tegelijkertijd te schetsen hoe een gezonde, mooie, duurzame samenleving er voor alle mensen gezamenlijk uit zou kunnen zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *