Kinderklimaattop

Esther van den Bor – Trap je energiek

Leerlingen van vijf basisscholen uit Bodegraven-Reeuwijk kwamen afgelopen week naar het zalencentrum De Brug. De gemeente organiseerde een kinderklimaattop! Informatie, leuke workshops en springen op de energieopwekkende dansvloer. Bezig zijn met energie is leuk!

Deze vijf scholen namen de uitdaging aan en hebben in de afgelopen maanden uitgebreid aandacht gegeven aan de klimaatvraagstukken. Leerlingen van de groepen 7 en 8 werkten in groepjes ideeën uit. De in de klassen uitgekozen beste voorstellen werden op de klimaattop gepresenteerd. De jury kreeg van elk groepje de toelichting van hun eigen idee te horen en was blij verrast door het enthousiasme en de kennis van de leerlingen. De keuze van de winnaar was dan ook moeilijk. De ideeën varieerden van een groen dak, leuke afvalbakken om meer plastic en ander afval te verzamelen en energie besparen tot het plan ‘trap je energiek’: in de schoolbank wek je zelf al fietsend energie op. De winnende groep werkte het laatste idee uit, net als twee andere klassen, maar bracht het met veel originaliteit. Zij mogen naar de landelijke klimaattop die al een aantal jaren wordt gehouden in maart. De gemeente gaat proberen het winnende idee uit te werken met de scholen. Omdat er op drie scholen een min of meer overeenkomstig idee is aan gedragen, kan de mogelijke samenwerking van de scholen een spannende meerwaarde aan deze top geven.

Wat weten ze en wat willen ze
De school bereidt leerlingen voor op de toekomst. Een toekomst waarin klimaatvraagstukken van levensbelang zullen blijken te zijn. Bij de 9 gekozen ideeën was er één heel erg originele, maar deze lijkt technisch moeilijk haalbaar te zijn. De overige voorstellen komen allemaal al terug in de vorige landelijke klimaattoppen. Toch is het mooi dat kinderen betrokken worden bij hun eigen gedrag, de school, hun leefomgeving. Ze laten zich gemakkelijk uitdagen, begrijpen het belang voor hun eigen leven. Ze zitten vol prachtige ideeën en kunnen daarmee onze vastgeroeste ideeën weer nieuw elan geven. De landelijke Philip de Roo prijs daagt ze uit en de dag zelf is leuk en leerzaam.

Wil je op school of in de gemeente graag zelf een lokale Kinderklimaattop organiseren? Neem dan contact op met groenevoetstappen@klimaatverbond.nl

De foto’s zijn genomen door wethouder Robèrt Smits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *