Circulaire economie

Esther van den Bor –

Van afval naar grondstof kan (bijna)
Gisteren was ik te gast bij het recycling bedrijf Retour Matras. Een tweede vestiging werd geopend in Alphen aan den Rijn. Uitbreiding was hard nodig omdat de fabriek in Lelystad de vraag niet meer aan kon. Nu worden ongeveer de helft van alle afgedankte matrassen in Nederland uit elkaar gehaald en de grondstoffen worden voor ca 90% hergebruikt. Samenwerking met andere bedrijven levert nieuwe producten op van isolatiemateriaal, materiaal voor sportvelden en kleding. Er wordt zelfs gewerkt aan de productie van een nieuw matras dat geheel bestaat uit hergebruikte matrasmaterialen. Voor de machines die ontworpen zijn om de materialen uit de matrassen zo zuiver mogelijk te scheiden, zijn patenten verkregen en over de hele wereld is vraag naar deze machines en de werkwijzen van het recyclen. Een succes verhaal dus.

De harde werkelijkheid
Die is minder rooskleurig. 8 Jaar heeft de directeur Nanne Fioole tegen stromen opgeroeid. Tegenwerking, onwil, onbegrip maakten de weg naar het huidige succes moeilijk. Veel tijd en geld is nodig om te bewijzen dat je ideeën goed zijn. Dat er grote winst is te behalen voor het milieu, in CO2 uitstoot en hergebruik van grondstoffen. Verbranden van oude matrassen kost niet veel minder dan recyclen en de risico’s van bedrijfsstoringen zijn groot en duur, erkent men nu.
Toch zijn er nog obstakels die overwonnen moeten worden. De inzamelstructuur moet veel beter en het uniform maken van de materialen die gebruikt worden in de ontwerpen van matrassen staan volledige circulariteit in de weg. Wetgeving moet worden bijgesteld en vooral de financiering van de startende innovatievelingen moet sneller en eenvoudiger worden.
Gelukkig zijn er vastberaden ondernemers die hardnekkig vol houden en die voldoende kennis hebben van alle aspecten die ze tegenkomen. Hier wordt getoond dat recycling bijdraagt aan een circulaire economie. Maar wat zal die weg nog lang en ingewikkeld zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *