Bericht uit Leimuiden

Trix van Puffelen – De Flits is voor mij een mogelijkheid  om bedreigingen voor het Groene Hart te kunnen aankaarten. In ons dorp zijn er veel inwoners die zich zorgen maken over hoe ons dorp er in de toekomst uit gaat zien. Het grote probleem waarmee we in Leimuiden  naar mijn mening te maken hebben is de grote wens tot groei van het gemeentebestuur: meer woningen, meer vakantiewoningen en meer industrieterreinen.  En dat gaat uiteraard allemaal ten koste van het open landschap.

En gegroeid zijn we. Uit een onderzoek van de NOS van maart dit jaar, gebaseerd op cijfers uit 2017 van zowel de Rabobank als het CBS, blijkt dat: ‘In Kaag en Braassem zijn er de afgelopen vier jaar zeer veel bouwvergunningen verleend in vergelijking met de rest van Nederland. Het nieuwbouwpercentage in Kaag en Braassem is 7,6 procent. Gemiddeld in Nederland is het 3.2 procent.’

En er staat daarnaast heel wat op stapel, zeer luxe woningen aan de Ringvaart (Meerewijck III) en een complex waterwoningen aan de Oude Wetering, zowel op het Westeinde als de Westerdijk.

Ook op het gebied van recreatiewoningen wordt door de gemeente de groei sterk gestimuleerd. Terwijl enerzijds complexen vakantiewoningen, zoals aan de Wijde Aa en aan de Boddens Hosangweg in Woubrugge, tegenwoordig permanent bewoond mogen worden, probeert B&W anderzijds nieuwe parken met vakantiewoningen naar de gemeente te halen.

In de mooiste gebieden, zoals de bovenlanden van de zuidelijke Drechtoever, is het aantal recreatieverblijven afgelopen jaar meer dan verdubbeld.  Het zicht zowel vanaf de rivier op de laag liggende polders als vanaf  de weg op de rivier wordt nu geblokkeerd door hoge hagen ten behoeve van de privacy van enkele recreanten. Een recreatief mooie route is hier opgeofferd voor het financiële voordeel van de grondeigenaren.

Daarnaast worden bomen, ja zelfs beeldbepalende bomen, wel heel erg gemakkelijk gekapt zonder dat er tot nu toe herplant heeft plaatsgevonden.

Het is dus van groot belang dat de Flits kritische inbreng vanuit het Groene Hart breed onder de aandacht blijft brengen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *