Oude Patronen loslaten

Esther van den Bor

Protest en weerstand
Protest en weerstand hoor je op dit moment veelvuldig. “Van gas los gaat te snel.” “Het energie neutraal maken van de eigen woning is te duur.” “Elektrische auto’s en vooral accu’s zijn vervuilend.” “De burger draait op voor de kosten van de klimaatmaatregelen en we weten niet wat juist is.” Ook bedrijven die niet de koplopers zijn zuchten en steunen dat ‘het te snel gaat, oneerlijke concurrentie met het buitenland, de onzekerheden te groot’. De overheid moet kennelijk duidelijkheid scheppen en alles op orde hebben zodat wij als burgers en bedrijven in een gespreid bed kunnen stappen en geruisloos in een nieuw tijdperk kunnen intreden. De opgave is te groot en transitie gaat nu eenmaal gepaard met onzekerheden.

Samen verantwoordelijk
De transitie waar we nu aan beginnen geeft slechts één eindverplichting: We moeten zorgen dat de temperatuur op deze wereld slechts 1,5 graad Celsius omhoog gaat ten opzichte van 1990. We hebben al bijna 1 graad te pakken. Haast, tempo, ingrijpende maatregelen, nu! Dat is de werkelijkheid. Zie het artikel op Duurzaam Ondernemen.

Er zijn veel maatregelen die we nu al kunnen nemen. Er moeten vele stappen gezet worden. Natuurlijk moeten we ons verstand gebruiken en vooral veel samenwerken. Maar uitstel en mopperen dat het zo duur is kan echt niet meer. Wanneer we met elkaar de opwarming van de aarde niet stoppen, worden de kosten voor een comfortabele levensstandaard steeds hoger. Deze zomer was al extreem, die effecten van droogte, wateroverlast, verlies van kwaliteit van natuur en gezondheid kosten ook geld. Wij hebben dat geld nog wel, maar de armere delen van de wereld veel minder. Toch hebben we hen nodig voor een wereld die in evenwicht is.
Laat het oude patroon van ‘ikke-ikke’ los. Kom in beweging en werk samen aan een betere wereld. Die kost geld, ja. Maar een oude wereld die uit elkaar valt kost nog veel meer geld en veroorzaakt bovendien veel leed en onrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *