Polderen

Esther van den BorKlaas van Egmond 

Deze week in de Volkskrant een interview met Klaas van Egmond, met een kritische noot aangaande de Klimaattafels waar de landelijke aanpak rond het klimaatakkoord wordt uitgewerkt. Hij is oud-SER lid en hoogleraar milieukunde en duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht en heeft meerdere boeken op zijn naam staan.

Polderen kan, maar in het huidige maatschappelijke systeem werkt het belemmerend. Wetenschappers hebben weinig zeggenschap, er wordt beperkt naar ze geluisterd. De grote bedrijven hebben de meeste macht gekregen en zij werken op subtiele wijze het nemen van fundamentele maatregelen tegen. Zo blijven we achter de feiten aanlopen met symbolische kleine trucjes. Maar de grote uitdaging van onze tijd, de verandering van het klimaat, wordt niet aangepakt. Terwijl de tijd dringt!

Graag haal ik dan twee uitspraken van Albert Einstein aan: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg” en “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”. Van Egmond stelt ook dat het beeld uit Den Haag opdoemt zoals de wetenschapper Jared Diamond in zijn boek ‘Ondergang’ schetst. “Beschavingen gaan niet ten onder omdat ze het probleem niet zien aankomen, maar doordat de oudere, belanghebbende generatie de jongere ervan weerhoudt zich tijdig aan te passen.”

Nieuwe wijn in nieuwe zakken
Anders denken is nodig. Klaas van Egmond zegt dat dé maatregel met groot positief regulerend effect is het heffen van belasting op CO2 uitstoot. Deze belasting moet worden ingevoerd met een reële prijs per eenheid CO2, verbonden aan alle producten/diensten en in samenwerking met andere EG landen. Dan reguleert de eerlijke prijs op een eerlijke manier wat we voortaan doen.

Mijn suggestie daarnaast is om met al die prille, innovatieve bedrijven samen te werken. Vergeet de ‘Old School’ en stap over op nieuwe kennis en elan. Een andere uitspraak van Albert Einstein was “Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid”. Kansen te over in een andere, meer duurzame samenleving. Op lokaal niveau kan polderen wel werken. Met burgers, bestuur en bedrijven aan één tafel om de lokale situatie te analyseren. Met daaraan gekoppeld doel- en resultaat- gericht samenwerken aan lokale maatregelen. En die uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *