De macht van de grote getallen

Esther van den Bor

Mijn bijdrage
Wanneer ik een drankje met een rietje koop sta ik niet stil bij het effect van dat ene rietje. Maar wanneer ik me bewust wordt dat in Nederland alleen al bijna 8 miljoen rietjes per dag worden weggegooid, wordt ik zenuwachtig. Denk eens hoeveel koffiebekers worden uitgegeven, of hoeveel Nespresso cupjes worden weggegooid per dag of hoeveel zakdoekjes of …… dan duizelt het.

Samen sterk
De grotere bedrijven kunnen gelukkig juist met die grote aantallen een inzamelingsysteem, of een ander product rendabel maken. Zo probeert Nespresso de gebruikte cupjes te hergebruiken. De consument kan ze inleveren bij de speciale verkooppunten. Nu doet 22% van de gebruikers dat en via een speciale recyclelijn bij afvalverwerker Remondis wordt aluminium gescheiden van koffie en het plastic van de recyclezak. Alles wordt hergebruikt en dat scheelt veel grondstoffen.
In Engeland gaan verschillende ketens samenwerken om de papieren koffiebekers in te zamelen. Volgend jaar zou het recyclebedrijf Veolia 120 miljoen koffiebekers moeten recyclen.

En nu verder
Het allerbeste zou het natuurlijk zijn wanneer wij als consument niet zo verschrikkelijk veel spullen kopen. Vooral die producten die we maar een keer gebruiken en dan achteloos weggooien, kosten ‘onze wereld’ veel energie en grondstoffen en vervuiling. De bovenstaande recyclesystemen kosten immers ook weer energie voor het inzamelen, het recyclen en het weer herinvoeren in productie. Gemak heeft zo een wel erg hoge prijs.
Bewust worden van nut en noodzaak van datgene dat je koopt. Zijn er alternatieven die langer meegaan of moet je gewoon NIET kopen. Probeer het uit, best een uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *