Verpakkingen vernieuwd

Esther van den Bor

Als er dan toch iets omheen moet
Verpakken is vaak een noodzaak. Niet verpakken geeft beschadiging en sneller bederf. Maar de hoeveelheden waar we mee te maken hebben zijn enorm. En meestal wordt het materiaal maar één keer gebruikt.

In januari werden de vijf winnaars bekend gemaakt van een wedstrijd met de opdracht om nieuwe materialen te ontwerpen die reguliere plastics moeten vervangen die moeilijk of slechts met hoge kosten recyclebaar zijn. Zie  Circular Materials Challenge. Zo ontstaan geweldige nieuwe oplossingen die opnieuw aantonen dat we met al onze kennis veel meer kunnen dan we denken. Soms duurt het nog wel even voordat de toepassing grootschalig ingezet kan worden.

Praktisch bruikbaar
Daarom in dit stuk ook een paar producten die al in gebruik zijn. Bijvoorbeeld honingraad kartonproducten dat als beschermend verpakkingsmateriaal wordt ingezet. Gemaakt door Hexacomb dat sinds 2015 onderdeel uitmaakt van Smurfit Kappa. Nu wordt vaak piepschuim, soms hout en spaanplaat  gebruikt om grote toestellen als koelkasten, verwarmingsketels, airco’s etc te vervoeren. De recyclebaarheid van het karton is groot, het materiaal is licht en is in veel ontwerpen te produceren. De materiaalkosten van honingraatkarton zijn hoger dan EPS of piepschuim. Maar wanneer je de hele waardeketen bekijkt ontstaat een sterke business case.

Een ander product dat we in grote hoeveelheden gebruiken en weggooien is niet zozeer een verpakking als wel een hulpmiddel. Het rietje in een drankje. In Nederland worden bijna acht miljoen rietjes per dag gebruiken en in Amerika zijn dat er 500 miljoen per dag. Aanleiding voor diverse ondernemers om een duurzaam alternatief te zoeken. Zo zijn er inmiddels rietjes van riet Straw by Straw. Maar binnenkort komen in Amerika inklapbare rietjes op de markt die je keer op keer kunt gebruiken. Ook rietjes van bamboe of roestvrij staal zijn op de markt en op verschillende foodfestivals worden eetbare rietjes gebruikt. Gemaakt van suiker of stevia, extra zoet dus. De Spaanse start-up Sorbos begon als één van de eersten met het maken van eetbare rietjes en zij verkopen inmiddels rietjes met smaken als aardbei, chocolade, citroen en kaneel. Ook rietjes van zeewier en fruit zijn al verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *