Renoveren

Esther van den Bor

Bouwbedrijven en klussers
Het is hoogtij voor aannemers en iedereen die met de bouw en interieurs van woningen te maken heeft. Er wordt verbouwd, gerenoveerd, verbeterd. Maken we van de gelegenheid gebruik om onze woningen direct klaar te maken voor de toekomst?

In een artikel van februari 2017 stond al de opgave omschreven van 1000 woningen die per dag gerenoveerd zouden moeten worden tot Nul-op-de-Meter woningen. Woningen die in het gebruik energie neutraal zijn. Onlangs, meer dan 15 maanden later ! (ofwel ruim 450 dagen) heeft Bernard Wientjes, de voorzitter van de Taskforce De Bouwagenda, deze rekensom nog eens voor de radio herhaald: “In 2050 moet de gebouwde omgeving in Nederland energieneutraal zijn. Nederland kent zo’n 8 miljoen gebouwen. Om die doelstelling te behalen, moeten er de komende 30 jaar pakweg 1.000 gebouwen per werkdag worden uitgerust met of aangesloten op een compleet duurzame energievoorziening.”
Bouwend Nederland en de vertegenwoordigers van woningcorporaties stellen dat ze wel willen, maar er nog niet klaar voor zijn. Er is nog geen standaardprocedure, geen ‘verduurzamingsmachine die over heel Nederland dendert’. Heel veel gebeurt nu nog op de ouderwetse manier. Eens moet die achterstand dus worden ingehaald.

En U?
Wanneer ik mensen spreek die hun woning aan het verbeteren zijn gaat het vaak om de badkamer, de keuken of een verfje. Maar weinigen vertellen enthousiast over extra isolatie, andere installaties of maatregelen om zelf energie op te wekken. Op de Duurzame huizendag in mijn gemeente waren er ongeveer 15 mensen die de voorbeeldwoningen kwamen bekijken (uit een gemeente met meer dan 30.000 inwoners). De meesten daarvan waren zelf al jaren bezig met besparen van energie en wilden alternatieven bekijken. Maar nieuwgeïnteresseerden, starters op dit pad naar energieneutraliteit, waren daar niet bij. Niet geïnteresseerd of niet op de hoogte?

Ook vanuit verkoopzijde stellen de meeste installateurs en aannemers nog steeds dat isolatie, warmtepompen, warmteterugwinning niet perse verstandige investeringen zijn. Behoudende branches. Zelfs bij de verbouwing van een keuken wordt als eerste reclame gemaakt voor het gasfornuis en zelfs hoorde ik dat bij een grote keuken van een servicecomplex elektrische kooktoestellen worden overwogen: inductiekoken is te duur.
De doelstelling staat, en de termijn ook. Wanneer we nu niet in beweging komen, ieder voor zich met soms maar kleine stappen, dan moeten we straks wel erg hard rennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *