Fairtrade en klimaat

Esther van den Bor –

Fairtradeweek van 6 – 13 mei
Het grootste deel van de gemeenten in het Groene Hart mag de eervolle titel Fairtrade gemeente voeren. Fairtrade staat voor eerlijke handel en een eerlijk loon voor mensen in ontwikkelingslanden, waarbij tevens zo goed mogelijk schade aan het milieu wordt vermeden. Een groot scala aan producten heeft een certificering van Max Havelaar of Fairtrade in enige vorm. Niet alleen bij de aankoop van koffie en bananen kan de consument een keus maken voor eerlijke merken. Ook voetballen, bloemen, kleding, speelgoed, software kunnen met een keurmerk van eerlijke handel worden gekocht. Kijk eens op http://maxhavelaar.nl/products
De Fairtrade gemeenten laten zien dat in supermarkten, winkels en horeca fairtrade producten gekocht kunnen worden. Maar ook dat organisaties, bedrijven en de gemeente zelf dagelijks fairtrade producten gebruiken. Want die vanzelfsprekendheid om te kiezen voor eerlijke handel en eerlijke producten moet toenemen om evenwicht in de wereld terug te brengen.

Klimaat
Het evenwicht in onze wereld is immers verstoord. Op sociaal/menselijk gebied horen we verschrikkelijke verhalen van arbeider(tje)s in medicijnen-, kleding-, sloopbedrijven alsook vanuit delfstoffenwinning. Ook de vergiftiging van (grond)water en ecosystemen zou ons wakker moeten schudden. Onderzoek wijst uit dat de veranderende weersomstandigheden aantoonbaar effect hebben op de productiecapaciteit van koffie en andere voor ons essentiële producten. Zie Climate Institute

We leven op de pof, ten koste van anderen.
De risico’s die deze wanverhoudingen met zich meebrengen kunnen nog rechtgezet worden. Een eerlijke prijs, waardoor onderwijs, betere werkomstandigheden, betere teeltmethoden worden meegerekend in de kostprijs hebben positief effect op de gemeenschappen in derdewereldlanden. Wat let ons! Niet alleen voor hen, maar ook voor de verbetering van onze eigen toekomst zijn eerlijke prijzen een noodzaak.
In de Fairtrade week geldt de slogan: standforfairness. Doe mee, vanzelfsprekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *