Wateroverlast

Esther van den Bor – Overmatige regen

De afgelopen weken is wel heel veel neerslag gevallen. Overeenkomstig met de voorspellingen dat de hoeveelheden regen extremer worden en we vaker natte voeten krijgen. De riolering kan vaak deze hoeveelheden niet goed aan.
We moeten dus aanpassen om overlast en overstromingen te voorkomen. In verschillende gemeenten wordt daar al een aantal jaren mee geëxperimenteerd. In Nederland zijn in ieder geval Rotterdam en Tilburg actief. In de Rain(a)way Garden in de wijk Zomerhofkwartier in Rotterdam zijn waterdoorlatende tegels gecombineerd met plantvakken. Op deze manier wordt getracht het water langer vast te houden voordat het in het riool terecht komt. Dezelfde architecten legden in Tiel een dynamisch waterplein aan. Een stuk openbare grond dat op verschillende hoogteniveaus ruimte biedt aan groen, een sportveld en opvang voor water. Hier is met name een opvangbuffer voor teveel aan water gecreëerd.

Uw eigen stukje grond gebruiken
In veel gemeenten worden inwoners gestimuleerd de daken van hun woning of schuur te beplanten. Ook daarmee voorkom je dat het regenwater van een heftige bui in één klap het riool in stroomt. Innovatief is bijvoorbeeld de Groendakpan, een kant en klare dakpan begroeid met sedumplanten waardoor ook schuine daken vergroend kunnen worden. Niet duurder dan een gewoon dak! Mee doen aan de operatie steenbreek is ook verstandig. Haal de tegels uit uw tuin en geeft water de kans om langzamer en op een natuurlijke manier in de aarde wegzakken.

Bescherming
In ons polderland zijn de dijken nodig om ons te beschermen tegen het water van de rivieren. Veelal regenwater- of smeltwaterrivieren die de regen uit een heel stroomgebied via ons land afvoeren. In Gouda is een experiment uitgevoerd om de dijk van de Hollandse IJssel te versterken. Innovatie en ruimtelijk beleid zijn beide  nodig om droge voeten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *