Circulair

Esther van den Bor

Circulaire economie
Veel wordt gesproken en inmiddels gewerkt aan de circulaire economie. MVO Nederland vatte dat principe iconisch samen. Zodra bedrijven de weg naar duurzaamheid opgaan is allang niet meer alleen energie van belang. Grondstoffen en materialen hergebruiken. Dat zijn noodzakelijke ontwikkelingen waarmee iedereen op kleine schaal en facetmatig probeert te experimenteren. Kate Raworth legde onlangs in de uitzending van Tegenlicht van 29 november 2017 uit hoe ecologie-economie-sociologie verbonden zijn en hoe het huidige lineaire economisch denken de aarde vernietigt, zie Facebook. Het kan en moet anders.

De cirkel van leven
Lang geleden werd ik geroerd door het lied in de film The lion king, the circle of life. Het leven kan niet alleen bestaan uit meer en beter. Evenwicht en afwisseling tussen onder andere geven en nemen, verdriet en vreugde, donker en licht maken de cirkel van leven rond.
Voor ons als consument betekent dat, in verband met duurzaam leven, dat we moeten leren om veel minder materialistisch en egocentrisch te worden. Wij moeten OM! Greenpeace heeft dit jaar een campagne: koop NIKS. Dat is pas consuminderen. Geef elkaar de echt waardevolle zaken: geef elkaar ruimte, liefde, warmte, cultuur, natuur, stilte, begrip, aandacht… Daar kunnen we niet genoeg van krijgen. Pas dan krijgt de circulaire economie  een reële kans van slagen.