Stapjes richting duurzaamheid

Esther van den Bor  –  Keurmerken

Een van de keurmerken die aandacht besteedt aan duurzaamheid op meerdere thema’s is Max Havelaar. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar de werkelijke kosten van de teelt van bananen, naar de invloed van klimaatverandering op koffieteelt. Ze geven handen en voeten aan het streven om producenten een eerlijke prijs te laten ontvangen voor een manier van telen en werken die het milieu spaart. Ze lobbyen met en bij de grote internationals om eerlijke handelsvoorwaarden en eerlijke handelsketens een volwaardige plek te geven in de wereldmarkt. Ook Tony Chocolonely nl is een klein bedrijf dat uitwerking geeft aan idealen, net als Ecover. Kleine luizen in de pels van grote handelsorganisaties maar ook kleine knagers aan ons geweten.

Kleine stapjes
Helaas gaat het proces langzaam omdat de invloed van deze (keur)merken nog erg klein is. Zij doen dan ook soms concessies aan hun ambities. Leggen de lat niet zo hoog om toch maar andere bedrijven en organisaties mee te krijgen in hun algemene lijn van denken en doen. Daardoor gaat het proces langzamer, maar misschien wel verder. De groei van de ecologische, fairtrade en duurzaamheidsmerken is groter dan van de reguliere merken: de consument weet en wil beter!
Mooi is het om te constateren dat ondernemers die af stappen van ‘gewone bedrijfsprincipes’ steeds meer stapjes zetten op het pad naar duurzaamheid. Hun primaire doel – bijvoorbeeld slaafvrije chocolade of niet schadelijke schoonmaakproducten of eerlijke koffie – wordt aangevuld met daaraan gekoppelde en verdergaande ambities. Ecover haalt plastic uit het zeewater en maakt daarvan hun verpakkingsmateriaal. Tony Chocolonely kiest voor deelname aan het Good Shipping Program om het transport per zeecontainer energieneutraal te maken. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar deze stroom van ondernemers/producten en gebruikers neemt toe en wordt steeds meer zichtbaar. Zo was het afgelopen week Fairtradeweek. Heeft u daar bij stil gestaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *