Samenhang

Esther van den Bor – Een houdbare toekomst – Wanneer we over 50 jaar, de tijd van onze kinderen en kleinkinderen, nog veilig en comfortabel willen leven op deze aarde, zullen we nu in beweging moeten komen.

Het is immers duidelijk dat een groot aantal van de processen waarmee we nu vertrouwd zijn en die ‘ons rijkdom hebben gebracht’, de verkeerde kant op evolueren. Financieel wordt het verschil tussen arme mensen en rijke mensen groter (Thomas Piketty). De afname van het aantal planten- en diersoorten is verontrustend. De ontwikkeling van het weer en het klimaat verschuift naar meer extremen. De grondstoffen voor producten en energie raken uitgeput. De bestaanszekerheid van steeds meer mensen wordt wankeler.
Deze ontwikkeling zullen we moeten ombuigen zodanig dat hoop op een goede toekomst overblijft. De aarde en de mens zullen best overleven. Maar ten koste van wat, en wie leidt er onder. Zekerheid van bestaan is voor ieder van ons belangrijk, maar voor je kinderen wil je het nog beter maken. Nu onze gehele wereld zo zichtbaar verbonden is en alles met alles samenhangt, kunnen we niet meer alleen naar ons eigen plekje kijken. Wat ik koop en gebruik heeft direct effect op een andere plek op aarde en soms ook pas over een aantal jaren. Maar dat effect blijft niet uit.

De eerste stap is het erkennen van een probleem. Laten we daarmee starten.

This article has 2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *