Wie maakt het lekkerste Groene Hart streekproduct van 2017?

Pierre Wind jureert nieuwe streekproducten.

De inschrijving voor de Groene Hart Streekproduct verkiezing 2017 is geopend. Producenten van ambachtelijke streekproducten uit het Groene Hart kunnen hun producten aanmelden om te laten proeven en jureren. Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop is op woensdagochtend 8 november de locatie van dit evenement dat stevig is geworteld bij ondernemers, publiek én (vak)pers.

Stichting Groene Hart organiseert in samenwerking met SlowFood Groene Hart deze verkiezing om het streekproduct bij een groot publiek onder de aandacht te brengen en producenten uit te dagen om met nieuwe streekproducten te komen.

De lat ligt hoog
Martijn Plomp, organisator van de verkiezing die dit jaar voor de tiende keer plaatsvindt: “Deelnemers, publiek en verzamelde pers kunnen deze woensdag genieten van een ware streekproductenshow. Anders dan andere verkiezingen wordt niet alleen gekeken naar het culinaire aspect, maar ook naar ambacht, presentatie, marktgerichtheid en de plek van het product binnen de keten.” Plomp vervolgt: “De lat ligt erg hoog, de kwaliteit van de jury bepaalt mede de kwaliteit van de inzendingen.” De vakjury bestaat dit jaar uit topkok Pierre wind (juryvoorzitter), culinair journalist AD Groene Hart, Hans Pfauth en accountmanager MKB  Rabobank Groene Hart Noord, Ed Zimmerman.

Duurzaamheid
In samenwerking met de Rabobanken in het Groene Hart is dit jaar een extra criterium toegevoegd: duurzaamheid. Door deze toevoeging worden ondernemers gestimuleerd tot duurzame innovatie; bijvoorbeeld bij de keuze voor verpakking, verduurzaming van bedrijfsprocessen of het omgaan met afvalstromen. Door zitting te nemen in de jury zal Rabobank dit criterium borgen bij de beoordeling van de inzendingen.

Eerste deelnemers
De eerste aanmelding kwam van Adrie Krielaart van Wijngaard Chateau Du Tets uit Goudriaan. Ook de Groene Hart slak van Escargot enzo uit Leimuiden, de rookworst van slagerij Rietveld uit Bodegraven en het Waards Lam dingen mee naar de titel. Deze laatste inzending is het nieuwste product van Kraan Vlees-service, bekend van het Waards Rund, en vindt zijn herkomst in de schaapskudde van Huug Haagoort uit Ottoland.

Jubileumeditie
Voor deze jubileumeditie worden alle titelwinnaar en winnaars van het ’t Groentje persoonlijk uitgenodigd om opnieuw deel te nemen aan de verkiezing en zo hun titel te verdedigen. Daarnaast krijgt de Kampioenen Kaart een herdruk, zodat iedereen zelf op ‘jacht’ kan naar de lekkerste streekproducten uit het Groene Hart.

Aanmelden
Producenten van Groene Hart streekproducten kunnen zich tot en met woensdag 25 oktober aanmelden voor de verkiezing. Neem voor meer informatie over de verkiezingen of aanmelding van een product contact op met Martijn Plomp van stichting Groene Hart, via 06-20854456 of martijn@praktijk-platteland.nl. www.groenehart.nl/streekproducten

Op de foto: De piccalilly van Zoet, Zuur & Hartig heeft de verkiezing van het Groene Hart Streekproduct 2016 gewonnen. Op 8 november kiest Pierre Wind opnieuw een Groene Hart streekproduct van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *