Producten die ons denken OMgooien

Esther van den Bor – Innovatie is een toverwoord

Onderzoekers, maar vooral ook mensen die een probleem tegenkomen, doen uitvindingen waar we nooit aan gedacht hadden. Ze maken bijzondere producten en gebruiken vooral natuurlijke grondstoffen. De innovaties moeten helpen om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en van schadelijke chemicaliën.

De voorbeelden zijn inspirerend en vaak hartverwarmend. Bijvoorbeeld de velletjes rond de pitten van de avocado blijken vol te zitten met nuttige chemische stoffen. Zoals weekmakers en componenten die in cosmetica en voedingstoevoegingen gebruikt kunnen worden. Enkele van die stoffen zijn bruikbaar voor nieuwe medische toepassingen.

Of  de uitvinding van het Correctbook. Een revolutionair schoolschrift met herschrijfbare bladzijden. Een hele studietijd kan je één schrift gebruiken. Geen papierverspilling maar tekst van een speciale marker pen, die met een spons of gummetje verwijderd kan worden. Zo’n schrift geeft arme mensen meer kansen om te leren.
Alweer een tijd geleden kwam een Braziliaan op het idee om lege petflessen te gebruiken als lamp. Vastgemaakt in het dak van de woning, gevuld met water en een beetje chloor vangt deze fles het licht van buiten op en straalt in de kamer alsof het een 40-60 Watt lamp is. Een wereld van verschil wanneer je voorheen in het donker moest leven zonder elektriciteit.

Omdenken
Helaas kunnen we onze manier van leven, alles moet beschikbaar zijn tot ons genoegen en gemak, niet continueren. Duurzame innovaties zoals hierboven beschreven maken mij blij. Maar we kunnen niet voor alles een duurzame variant uitvinden en we mogen niet eindeloos veel energie blijven gebruiken en grondstoffen weggooien voor onze welvaart. We zullen toch ook onze honger naar spullen moeten verminderen. Waarde hechten aan wat er is en vooral wat we zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *