Onzichtbare subsidie

Esther van den Bor

Financiering
Vorige week ging de column over financiering. Ook bij investeringen voor energie zijn steeds meer banken kritisch. Sommige banken weigeren bijvoorbeeld te investeren de steenkoolindustrie. Klaas Knot van De Nederlandsche Bank waarschuwde een tijd geleden ook voor de financiële en economische gevaren van klimaatverandering. Windmolens zijn inmiddels vrijwel zonder subsidie rendabel, zelfs bij de huidige lage energieprijzen. Maar zijn die huidige energieprijzen wel reëel en is de vergelijking van kosten eerlijk? De SDE-subsidies zijn zo langzamerhand gegroeid tot een fors bedrag. Maar de kwalificatie dat windmolens op subsidie draaien moeten met een forse korrel zout genomen worden en de onzichtbare subsidies aan de fossiele industrie zijn nog steeds zeer hoog.

Aan de fossiele industrie wordt ca 7,5 miljard euro gegeven in Nederland
Uit een zeer recent gepubliceerd onderzoek van het Overseas Development Institute (ODI) en Climate Action Network Europe (CAN-Europe) zijn er meerdere manieren om staatssteun te geven aan de fossiele industrie. Het IMF kwam in 2015 tot de in eigen bewoordingen ‘schokkende’ conclusie dat olie en gas wereldwijd 5300 miljard euro staatssteun krijgen. Een duizelingwekkend bedrag, dat mede werd bereikt doordat het IMF kosten die gepaard gaan met klimaatschade (denk aan het verhogen van dijken) en gezondheidseffecten (meer longkanker door meer fijnstof) meerekent. Dat is in dit nieuwe onderzoek niet gebeurd.

Wat gebeurt er dan in ieder geval wel in Nederland? Er is sprake van belastingvrijstelling (vennootschapsbelasting voor de havenbedrijven in Rotterdam en Amsterdam). De grootste bijdrage ligt in de vrijstelling van de energiebelasting voor de lucht- en scheepvaart. Co-investering vindt plaats, bijvoorbeeld doordat financiële instellingen (die rechtstreeks in handen zijn van de overheid) investeringen doen in de fossiele industrie. Het wegnemen van ondernemersrisico vindt ook plaats, zowel bij exploitatie als onderzoek. Voordelen, directe en indirecte stromen geld die de balans verstoren en het beeld van de rentabiliteit van duurzame energieprojecten ongunstig beïnvloeden. Transparantie moet ook op dit terrein vergroot worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *