Duurzaamheid niet alleen voor MIJ

Esther van den Bor – Duurzaamheid gaat over lange termijn en de hele wereld
Wanneer we ‘duurzaamheid’ versmallen tot energie en klimaat zijn we naar mijn overtuiging niet goed bezig. Het evenwicht waarin we terecht moeten gaan komen om langdurig in ‘welvaart’ te kunnen leven moet wereldwijd stand houden. De levensomstandigheden van anderen worden in die weegschaal meegewogen. De 17 Sustainable Development Goals die in 2015 door de Verenigde Naties zijn samengesteld geven ons een positieve agenda met een duidelijke samenhang. De samenhang van al die aparte doelstellingen houdt ons scherp zodat we niet de ene doelstelling behalen ten koste van een andere.

Ondernemers gaan voorop
In het tijdschrift One World (september 2017) https://www.oneworld.nl/ stond een interview met Annemarie Rakhorst, bekend en actief ondernemer. Zij is onder andere ook aanjager van de Duurzame Ontwikkelingscampagne (SDG) die de ‘de 17 doelen die je deelt’ neerzet. Zij ziet een mooie rol weggelegd voor (jonge) ondernemers die de innovaties uitdenken en gewoon beginnen. Maar de marges voor ondernemers zijn smal en lef en doorzettingsvermogen alleen zijn soms net niet genoeg. Daarom moeten ook de overheid en de consument mee bewegen om de noodzakelijke transitie naar een duurzame samenleving te ondersteunen en te versnellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *