Bomen tot in de hemel

Esther van den Bor – Onze welvaart blijft
Dat is wat ik steeds denk. Maar wat is dan welvaart? Wij kunnen namelijk niet de ‘rotzooi’ spullen die we nu in eindeloze hoeveelheden kopen, blijven maken. We moeten bovendien de grondstoffen die er zijn, ook de zeldzame aardmetalen, delen met de rest van de mensheid. Al onze vakanties met vliegtuigen naar verre landen zijn misschien ook niet verstandig, net zo min als de overdaad van dagelijks grote stukken vlees eten. We zullen toch onze ‘westerse’ manier van leven moeten aanpassen.

Veel producten circulair
Natuurlijk wordt een groot aantal nuttige gebruiksvoorwerpen op den duur door middel van innovatie zo gemaakt dat ze geen schade aan ons milieu voortbrengen. Brandstoffen worden vast ook klimaatneutraal.
Maar toch zullen we ‘welvaart’ anders moeten definiëren. In koploper gemeenschappen zie je al andere waarden ontstaan. Samen werken en ondernemen zodanig dat de maatschappij er beter van wordt, zelf lokaal voedsel produceren, flexitarier zijn, Tiny houses en minder bezit. Dit zijn ontwikkelingen die bijdragen aan die noodzakelijke veranderende definities van welvaart en welzijn. Ontwikkelingen die samen gaan met een kleinere voetafdruk. We kunnen immers niet doorgaan met jaarlijks meer dan drie keer de aarde op te maken zoals dat al in 2012 werd berekend.

Kijk op PBL Nieuwsberichten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *