Wat zijn eerlijke producten

Esther van den BorBananendebat
Op 30 mei organiseerde Max Havelaar Het Grote Bananendebat in de Rode Hoed in Amsterdam. Over de echte prijs van bananen. Onderzoekers van True Price en Oxfam Novib spraken met retailers, consumenten en beleidsmakers over werkelijke kosten van een doos bananen uit de 4 grootste productielanden. Ook de fairtrade banaan heeft per doos van ca 18 kilogram nog een ‘onbetaalde rekening’ van 3,65 euro. Voor de fairtrade banaan zijn de lonen beter, is de sociale zekerheid groter en de milieuschade iets lager dan bij de niet door fairtrade gecertificeerde banaan, die voor een bedrag van 6,70 euro per doos aan verborgen kosten oplevert. In Nederland is maar 18% van alle verkochte¬† bananen fairtrade, terwijl die aanpak kans op verbetering van eerlijke kosten dichterbij brengt. Om helemaal eerlijke prijzen te betalen moet in de hele keten samengewerkt worden op alle niveaus. Want de huidige situatie is niet houdbaar.

Wat zijn wel eerlijke producten
Als zelfs de fairtrade bananen, koffie en cacao nog onbetaalde kosten hebben moet nog veel onderzoek gedaan worden en is samenwerken essentieel. Een houdbare, duurzame aarde zou de gemeenschappelijke ambitie moeten zijn.
In Nederland zijn er initiatieven om de consument te helpen. Zonder concessies op kwaliteit en mooie vormgeving. De Groene Zaak is zo’n website waar je verantwoorde producten kunt vinden. Goede Waar is een organisatie die lobbyt voor verandering. Recent is een nieuw initiatief begonnen: Klooker. Zij stellen dat niemand ‘slechte’ producten wil kopen. Maar het is ingewikkeld en onduidelijk wat dan wel en vooral waar dan. Met hun nieuwsbrief en voordeel aanbiedingen maken ze duurzame producten leuker, aantrekkelijk en gemakkelijk. Er is dus keus.
Consument: draag met je keuze bij aan een duurzame maatschappij. Denk na voordat je koopt. We kunnen de weg inslaan naar eerlijke handel met prijzen die de werkelijke kosten weergeven. Alleen zo wentelen we onze welvaart niet af op anderen of de aarde. En de producten die dan aangeboden worden zijn zo mooi en zo lekker.

This article has 1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *