Actie = Reactie

Esther van den BorUittreden uit het klimaatakkoord van Parijs

De afgelopen dagen is in het nieuws en vooral op social media veel gereageerd op de actie van president Donald Trump om ‘uit het Parijse klimaatakkoord’ te stappen.

Officieel kan een land pas drie jaar nadat het verdrag van kracht is gegaan een schriftelijke aankondiging tot uittreden versturen aan de Secretaris Generaal van de VN. Dan duurt het nog een jaar voordat dit verzoek van kracht wordt. Voor de Verenigde Staten kan de uittreding pas 4 november 2020 officieel worden. De termijn van president Trump loopt tot 20 januari 2021. Deze soep wordt dus wellicht niet zo heet gegeten als hij nu wordt opgediend. Maar effecten van de uitspraak zijn wel zichtbaar. Ook worden er eisen voor uitstoot van auto’s minder streng en gaan plannen opgesteld door president Obama om milieu te sparen en groene energie te bevorderen teruggedraaid. Het akkoord is door 196 landen ondertekend, maar Amerika is wel een grote vervuiler en wanneer die minder actief meedoet is dat wel merkbaar.

Actie = Reactie
In reactie op deze actie van uittreden haasten veel wereldleiders, individuele Amerikaanse steden en -staten, ondernemers en uitgesproken voorstanders zich om te stellen dat zij juist hun eigen inspanningen zullen vergroten. Machtige deals van industriële samenwerking worden gesloten tussen bijvoorbeeld China en Europa. Kennisdelen wordt nog belangrijker geacht. Ik wordt daar wel blij van.
Maar we moeten afwachten wat deze aanscherping van ambities oplevert ten opzichte van de negatieve krachten die (nu ook op dit terrein) worden losgemaakt door de president van Amerika. Nog meer uitgesproken versnelling en daadkracht is als reactie noodzakelijk om de in Parijs opgestelde doelstelling te behalen. De inzet van iedere burger en elk bedrijf is belangrijk. Laten we bewijzen dat wij pal staan voor een leefbare aarde. Niet terug grijpen op het omhooghalen van kleine restanten van aardgas of olie, maar volop inzetten op hernieuwbare energiebronnen.

This article has 1 comment