Winnaar Rampjaarvaartocht bekend

De Winnaar van de Rampjaarvaartocht is bekend. Het is Vince Verleun uit Bodegraven. Samen met een vriend mag hij mee met Willem III en zijn gevolg langs belangrijke plaatsen van het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie.

In totaal kwamen 12 mensen met een idee, hoe we in 2022 het 350 jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie op een leuke manier kunnen vieren.

Een herdenkingspenning, puzzeltochten, paardendressuur, veldslagen, stormbanen, waterlinieijs, maquettewedstrijden, natuurwandelingen en heel futuristische ideeën. Het is natuurlijk pas in 2022.

Omdat we het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie levend willen houden, gaat de prijs naar Vince uit groep 8. Voor zijn werkstuk was hij op zoek naar informatie over de waterlinie, maar vond alleen boeken voor volwassenen in de bibliotheek. Volgens hem moet er een boek komen voor kinderen, dat op een aansprekende manier het verhaal van het rampjaar vertelt. Dat vinden wij ook. Je kunt beter van de waterlinie genieten, wanneer je weet hoe hij werkt en waarom hij ooit is gebouwd.

Omdat Vince in Bodegraven aan de waterlinie woont, leek het hem interessant om hier zijn werkstuk over te maken. Via internet vond hij uiteindelijk leuke informatie over het onderwater zetten van het land.

Voor zijn spreekbeurt, die later volgt, heeft hij nu een unieke kans om aan boord alle vragen te stellen die hij maar wil. Ook ziet hij precies waar de waterlinie begon en waar alle schansen hebben gelegen.

Op 22 april start prins Willem III net als in het Rampjaar in Woerden, waar hij de waterschapskaart mee krijgt. Onder begeleiding van muziek en zijn schutterij wandelt de prins naar de haven, waar hij vertrekt naar zijn hoofdkwartier in Nieuwerbrug. In Nieuwerbrug begint de Waterlinie en wordt hij begroet met saluutschoten. Bij Fort Wierickerschans is een demonstratie van de soldaten, in Bodegraven wordt de belangrijke sluis geïnspecteerd en in Zwammerdam zal samen met de schout de verwoesting van dit dorp worden herdacht.

Via de prachtige natuur vaart men verder naar Nieuwkoop, waar de burgers zullen worden bedankt voor het verjagen van het Franse leger tijden hun tocht over het ijs.

Vince zal voldoende stof hebben voor zijn werkstuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *