Wetenschap en klimaat

Esther van den Bor –  Al sinds 1973 wordt op 22 april De Dag van de Aarde (Engels: Earth Day) neergezet. Inmiddels een wereldwijd evenement dat jaarlijks plaatsvindt om mensen te laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde. Dit jaar had de dag een extra lading. In 600 steden wereldwijd gingen mensen de straat op, in verschillende ‘Marches for Science’. Geschat is dat er wereldwijd 37.000 mensen deelnamen.

De Mars voor de wetenschap
Wetenschappers en mensen die kennis belangrijk vinden liepen mee. Directe aanleiding zijn de maatregelen die de Amerikaanse regering onder president Trump al genomen heeft en nog wil nemen door de subsidies voor wetenschappelijk onderzoek te schrappen en feitenmateriaal niet meer beschikbaar te houden voor iedereen.
Maar ook elders is de tendens merkbaar dat politici zich gaan bemoeien met de inhoud van wetenschappelijk onderzoek, omdat de resultaten hen niet aanstaan. Of leggen ze de bewijzen van bijvoorbeeld ‘klimaatverwarming’ naast zich neer. Steeds vaker wordt gezegd dat wetenschap ‘ook maar een mening is’. Maatregelen om de effecten van de klimaatverandering tegen te gaan worden dan niet genomen en meer kinderen worden niet ingeënt omdat de ouders de medici niet vertrouwen.

Wetenschap van vitaal belang
De organisatoren willen met de marsen de ‘vitale rol van de wetenschap in onze democratie’ bevestigen. Een rol die volgens hen onder druk staat, terwijl de problemen steeds complexer worden. Op het Museumplein in Amsterdam kwamen veel demonstranten bijeen. In een ‘discovery tent’ werd toegelicht wat Nederlandse wetenschappers aan het onderzoeken zijn. Transparanter en toegankelijker mag de wetenschap wel worden en het imago van onafhankelijk onderzoek moet steeds bewaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *