Lokaal Voedsel

Esther van den Bor – Voedsel houdt ons dagelijks bezig. Stadslandbouw, lokaal geteelde groente wordt ook in het Groene Hart populair. Diverse groepen vrijwilligers en een enkele ondernemer storten zich in het avontuur om gezond voedsel, dichtbij huis en zonder bestrijdingsmiddelen te telen. Tuinieren met een goed resultaat is zwaar werk. De vele volkstuinders weten dat maar al te goed. Zij telen voor eigen gebruik en wanneer er te veel bonen tegelijkertijd rijp zijn geef je weg aan buren en vrienden of je maakt in en zoekt creatief naar bijzondere recepten.

Voedselproductie voor het Groene Hart
Wanneer we naast zuivel en vlees ook groenten en fruit op het Groene Hart menu willen zetten zal meer landbouwgrond ingezet moeten worden om daarop te produceren. Dat gebeurde vroeger ook op de kleigebieden die door ons gebied zijn ontstaan door afzetting vanuit de rivieren. Nu we minder gericht kunnen zijn op winst is er wellicht meer kans voor de stads- en kleinschalige biologische landbouw. Of voor alternatievere gewassen als cranberries, blauwe bessen, kruiden en zo. Diversificatie van ons menu is wenselijk en biedt boeren kansen voor andere neven activiteiten dan bed and breakfast of de landwinkel. Belangrijk in dat proces is de korte keten tussen producent en consument. Kleinschalig kun je nog uit de voeten met groenteabonnementen aan dorpsgenoten. Grootschaliger is er al de samenwerking van Willem&Drees met BeeBox. Verschillende soorten pakketten met in de (ruime) regio geproduceerde groenten, eieren, vlees/vis, brood en zuivel.

De tussenschakels
Daar tussenin worden nu initiatieven ontplooit om de ketens te verkorten op een duurzame manier. Zo is er de projectgroep Verkorte keten van Anita van der Vliet, Joke Eek en Manouk Sloothaak. Zij lanceerden vorige week het virtuele ontmoetingspunt op facebook.  https://www.facebook.com/groups/vanBodemtotBord/
Donderdag 13 april startte CommunityFarming.Online (CF•O), in partnership met Hortus Populus, de LifeLab©, een uniek concept dat land- en tuinbouwkennis van en voor iedereen gaat maken. Nu vooral gericht op het verzamelen van kennis over teelt, teeltomstandigheden en productiezekerheid en een systeem dat het uitwisselen van die kennis voor iedereen in de gemeenschap beschikbaar maakt. Later een directe verbinding tussen de teler en de consument. Hier ontstaan op verschillende niveaus kansen. De Rabobank heeft deze trend onderkent en steunt deze via haar visie Banking for Food. https://www.rabobank.com/nl/about-rabobank/food-agribusiness/what-we-do-banking-for-food/index.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *