Hoe help je de consument?

Esther van den Bor – Psychologie
Volgens de klimaatpsychologe Renee Lertzman (Down to Earth 38, dec 2016) is het noodzakelijk om in gesprek te gaan met mensen. Emoties spelen een belangrijke rol in de manier waarop ons brein informatie verwerkt. Onderken dus dat we in een precaire situatie zitten met de verandering van het klimaat. Laat mensen vertellen wat hun angsten, verwarring en onzekerheden zijn, want het verdringen van ingewikkelde emoties kan leiden tot ontkenning of verlamming. Mensen vinden het natuurlijk lastig om te erkennen dat er verschillende kanten aan een persoon of situatie kunnen zitten.
Duidelijk is dat ieder voor zich niet schuldig is aan de klimaatverandering. Maar ieder kan wel vanaf nu het verschil maken. Dat geeft perspectief. Tegen activisten zegt mevrouw Lertzman: Stop met vertellen wat ‘de ander’ moet doen. Vertrouw erop dat iedereen het juiste voor zichzelf en in het bijzonder voor zijn omgeving wil doen. Het laten zien van de gevolgen van handelen en van de mogelijkheden tot verbetering is natuurlijk wel nodig. Creatief en vol verbeelding zijn, dát nodigt uit om mee te doen.

Duidelijkheid
In een ander onderzoek (Triodos Bank marktonderzoek) blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse consument bereid is om duurzame producten of diensten te kopen, zelfs als dit meer kost. Tegelijkertijd weten steeds minder mensen waar ‘duurzaam’ feitelijk voor staat. Het begrip is vervaagd, te complex en hoe kun je snel een juiste keuze maken?
Maar de consument heeft wel degelijk invloed door zijn bestedingen. Door steeds bewust te kiezen voor duurzame alternatieven draag je met kleine stapjes bij aan een meer eerlijke en duurzame wereld. Het helpt wanneer ondernemers duidelijker aangeven waarom en hoe dat ene product meer bijdraagt aan die betere wereld. Duidelijke waarheid helpt de elke consument om de samenleving te verduurzamen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *