Verpakkingen – onverwachte innovaties 2

Esther van den Bor – Vorige week liet ik een aantal innovaties van ‘het wegdek’ zien. Deze keer is het een aantal verpakkingen voor voedsel. Een deel daarvan is verzameld door duurzaam bedrijfsleven.

Dierlijke oorsprong
Composteerbare en bio-afbreekbare verpakkingsmaterialen zijn ontwikkeld uit visafval. Het polymeer chitosan wordt gewonnen uit het eiwit chitine dat voorkomt in het schild van kreeftachtigen. In Cuba wordt het toegepast als natuurlijke eetbare film over groenten en fruit die na de oogst beschermen tegen ziekten en bederf. Gecombineerd met cellulose wordt chitosan verwerkt tot transparante folies. Deze zijn geschikt voor heat sealed toepassingen en in te passen in bestaande plastic productie processen. De verpakking van inktvisafval is bovendien ondoordringbaar voor gassen en vetten.
De antibacteriële stoffen in chitosan en grapefruitzaden vertragen de ontwikkeling van bacteriën en verlengen zo de levensduur van bederfelijke voedselproducten.
Citruspectine wordt ook toegevoegd aan biologisch afbreekbare verpakkingen gemaakt van caseïne, een eiwit dat voorkomt in melk. Daarmee is de structuur van het verpakkingsmateriaal verstevigd en nog beter bestand tegen vochtigheid en warme temperaturen.

Plantaardige oorsprong
Dozen gemaakt van onder andere tomatenvezels, druivenschillen, Hollands natuurgras, zie de infographic op de site van Staatsbosbeheer, en suikerriet karton zijn in productie en verkleinen de afvalstromen.

Bacteriën en schimmels
Drie waterschappen en een aantal commerciële partijen laten bacterien het werk doen om uit rioolwater biologisch afbreekbaar PHA-plastic te maken. Dit plastic is daarna in te zetten voor de productie van tasjes, bakjes en ander verpakkingsmateriaal en is in een jaar afgebroken.Het mycelium van paddenstoelen is te gebruiken om composteerbaar verpakkingsmateriaal te maken. Na gebruik zo terug in de aarde.

Contactvrij verpakken
Door het aanbrengen van informatie m.b.v. laserlicht wordt elke vorm van verpakking overbodig. Oppervlakkig wordt een tekst aangebracht waarbij alleen pigment van het buitenste laagje van de schil wordt verwijderd. Avocado’s en zoete aardappel van Nature&More liggen zo gemerkt in de winkelschappen. Geen hulpstoffen worden gebruikt en de energie benodigd voor het aanbrengen van het merkje is minder dan 1% van de energie nodig voor 1 sticker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *