Onverwachte innovaties

ESTHER VAN DEN BOR – Echt op elk terrein zijn onderzoekers en bedrijven bezig om nieuwe materialen en ontwerpen te bedenken en toe te passen. Een aantal zal ik de komende tijd met u delen. Hopelijk wordt u net zo enthousiast als ik. Optimistisch ook, want als dit kan, wat houdt ons dan nog tegen om bestaande materialen volledig her te gebruiken en af te stappen van fossiele grondstoffen. Deze keer een kleine greep over de ontwikkelingen rond het wegdek

  1. De provincie Noord-Holland, de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Waterland en leverancier Biobound gaan bij de aanleg van een fietspad tussen Broek in Waterland en Monnickendam testen of een lichtgewicht fietspad kan worden aangelegd over zachte veengrond dankzij de toepassing van olifantengras en glas.
  2. Route 66 in de Verenigde Staten, een historische autoweg van 3.665 kilometer lang, krijgt een duurzame make-over. Met behulp van modulaire wegonderdelen van gehard glas waarin zonnepanelen zijn verwerkt, gaat de weg zijn eigen zonne-energie opwekken. De wegonderdelen kunnen het gewicht van auto- en vrachtverkeer aan en LED-verlichting maakt dat geen verfbelijning meer nodig is.
  3. Het eerste fietspad (fietssnelweg !) van gebruikt wc-papier ligt tussen Leeuwarden en Stiens. Een project van de provincie Friesland en het Waterschap Wetterskip Fryslân met de naam “Van Afval naar Asfalt”.
  4. Het concept van PlasticRoad, duurzame wegen van gerecycled plastic, is een vrijwel onderhoudsvrij product en is ongevoelig voor corrosie en weersinvloeden. VolkerWessels en KWS Infra ontwikkelden het concept. Holle wegen waarin kabels of leidingen kunnen worden gelegd of die als waterberging kunnen dienstdoen. Gerecycled plastic en kunststof wordt verwerkt tot prefab wegdelen die in in zijn geheel worden geplaatst.
  5. Elektrische auto’s die al rijdend worden opgeladen. In Engeland wordt momenteel een proef gehouden om dit nadeel te tackelen. Highways England gebruikt een nieuwe dynamische techniek die lijkt op een inductiesysteem dat wordt verwerkt in het wegdek. Hierdoor wordt het mogelijk om elektriciteit door de lucht naar de apparatuur in de auto te sturen.

This article has 1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *