Kleding – onverwachte innovaties 3

Esther van den Bor – Kleding innovatie

Gevolgen van fast fashion
Na olie is de kledingindustrie de meest vervuilende bedrijfstak, waar bovendien veel mensenrechten schendingen plaats vinden. Door de opkomst van fast fashion dragen we kleding steeds minder vaak. Uit de mode, niet mooi meer: het is een weggooi product. De groeiende vraag naar goedkope kleding heeft desastreuze gevolgen voor onze natuurlijke bronnen en de mensen die werkzaam zijn in de kledingfabrieken.

Maar het kan ook anders
Garens worden gemaakt van hennep, brandnetels, bamboe en hout. Die stoffen zijn niet alleen milieuvriendelijker in de productie, maar hebben een mooie luxe uitstraling en dragen heerlijk comfortabel in tegenstelling tot bijvoorbeeld het goedkopere polyester. Tencel (of lyocell) is gemaakt van houtpulp uit FSC-gecertificeerde bossen. Het is vergelijkbaar met viscose, een zachte zijdeachtige stof die goed ademend is. Bamboetextiel voert transpiratievocht beter af en geleid het temperatuur beter dan gewoon katoen; bij koud weer is bamboetextiel ongeveer 3 graden warmer dan katoen, en andersom koeler bij warm weer. Vraag aan de verkoper van je kleding wat zit erin en wie heeft het gemaakt en doe mee met de mode-revolutie. http://fashionrevolution.org/

Alternatieve materialen voor de (nabije) toekomst
Het Rotterdamse Fruitleather bedrijf zet afgedankt fruit om in duurzaam leerachtig materiaal. Er wordt nog verder ontwikkeld zodat het maken van zelfs schoenen mogelijk wordt. Ook met schimmels wordt geëxperimenteerd door microbioloog Han Wösten van de Universiteit Utrecht onderzocht. Met de kunstenaar Montalti ontdekte hij dat er verschillende toepassingsmogelijkheden zijn. Schimmels vormen een netwerk van draden waaruit je diverse producten kan maken. Deze kunnen flexibel, hard, waterafstotend of waterabsorberend zijn. In een in 2016 gehouden expositie was een witte jurk van Aniela Hoitink de blikvanger. Ook kleurstoffen worden natuurlijker gewonnen. Zoals bijvoorbeeld de natuurlijke verf van zeewier waaruit een groot kleurenpalet kan worden verkregen. Textiel kan zo in verschillende tinten groen, bruin, grijs, roze en paars geverfd worden.
Het ziet er naar uit dat ook deze bedrijfstak er in de toekomst heel ander uit ziet.

This article has 1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *