ESTER VAN DEN BOR – Vorige week ging de column over Verborgen impact, http://www.thinkbigactnow.nl/. De documentaire van de VPRO ‘Sea Blind’, doet daar nog een schepje bovenop. Het vervoer van containers met ‘spullen’ is sterk gegroeid en is een relatief goedkope vorm van transport. Maar de impact op het milieu en het klimaat zijn alarmerend. Wij importeren en exporteren goederen van allerlei soort en in de haven van Rotterdam krijg je een beeld van de hoeveelheid per dag.

Enorme hoeveelheden stookolie zijn nodig om de containerschepen over de wereldzeeën te laten varen. Stookolie met veel schadelijke restanten en een hoog zwavel gehalte is goedkoper dan de meer geraffineerde oliën die een laag gehalte zwavel bevatten. De zware olie smeert de motoren tegelijkertijd en dat is een voordeel. Maar per schip wordt per dag circa 6 liter stookolie via de schroefas in het water geloosd. Voor alle 46.000 vrachtschepen wereldwijd zijn dat wel grote hoeveelheden. Daarnaast wordt er ook olie geloosd en zijn de verf en anti-fouling preparaten op de romp van het schip uiterst schadelijk. Voor het klimaat is met name de uitstoot van roet als gevolg van de verbranding van de stookolie van belang. Het zwarte roet kaatst de zonnestralen niet terug op de ijsvlakten van de noordpool  Daarmee wordt de opwarming van het ijs versneld. De effecten daarvan zijn aantoonbaar.

Alternatieve energiebronnen worden maar op kleine schaal onderzocht. Wetten en regels zijn er wel, maar gelden maar voor smalle stroken zee langs kusten en in specifieke corridors. Toch vraagt de markt steeds vaker om groenere schepen. Stichting De Noordzee verwacht dat mede dank zij de cleanshipping index meer invloed op de milieugevolgen van het verschepen van goederen door de consument ontstaat. Dit kan binnen 10 jaar zijn gerealiseerd wanneer op alle verpakkingen in de winkel de exacte CO2-footprint van het transport staat vermeld. Dan bent u opnieuw aan zet.

This article has 1 comment

1. Karin Reply

Goed artikel!
    Het nadenken over de Energieopgave, het Klimaatakkoord en de windmolenplannen kost ons als burger veel tijd en energie. Daarnaast bezorgen de meeste windparken ons overlast. Maar we zijn brave burgers en we willen duurzaam bezig zijn om ons klimaat te redden. We willen immers de CO2 uitstoot omlaag krijgen.
    Ondertussen worden we dus rechts ingehaald door die megavervuilende stookolie/containerschepen. Hoeveel windmolens moeten we nog meer bijbouwen om de uitstoot van ‘die vervuilers’ te compenseren? Ik ben geen wetenschapper en geen politicus, maar het lijkt me dweilen met de (subsidiie) kraan open.