cadeautje-2ESTHER VAN DEN BOR – De catalogus van de speelgoedwinkel is misschien wel het meest gelezen boek van kinderen. De mooie plaatjes, de omschrijving maken kinderen enthousiast. Maar dan wel voor heel veel cadeautjes. Ze stapelen natuurlijk hun eigen wensen boven op de wensen van hun vriendjes. Zo ontstaan lange verlanglijsten die aan Sinterklaas worden meegegeven. Zo gaat dat nu eenmaal en wij doen daaraan mee. Ik zelf heb daar moeite mee. Voor verjaardagen verzucht ik al dat ik niet weet wat ik ze moet geven, ‘want ze hebben alles al’. Bovendien zit er veel plastic speelgoed bij waarvan je weet dat ze het na twee keer niet meer interessant vinden, of het het is stuk.
Maar niets geven is ook niet echt leuk of aardig.

Origineel cadeau
Voor volwassenen geef ik nog wel eens een geit cadeau, of een verantwoord verwenpakket met fairtrade producten. Voor de kinderen kies ik een bordspel of houten speelgoed. Maar dat is wel wat duurder. De combinatie van een kleiner cadeau en betere kwaliteit maakt het eindbedrag flexibel en voor alle beurzen bereikbaar.

Maar het feit blijft dat we verzadigd lijken te zijn en toch steeds meer willen hebben met z’n allen. Ook ik word verleid door de reclame. Maar zoals in de vorige columns stond: wij moeten niet meer doorstomen in deze vaart.

Boeken
Misschien zijn de beide boeken van Jan Terlouw een goed cadeau. Op de radio hoorde ik een gesprek met hem. Subtiel en poëtisch, zo kun je wereldproblemen bespreekbaar maken. ‘Het hebzuchtgas’ en de novelle ‘Kop uit ‘t zand’, in beide boeken spelen de gevolgen van onze economie voor milieu en klimaat een rol. Voor kinderen en volwassenen sprookjesachtige realiteit die hopelijk aan het denken zet. Kinderen kom op voor je eigen aarde! Stop de hebzucht en geef-drang van de volwassenen!

This article has 1 comment

 1. john vasn gemeren Reply

  Een mooi item ! En de moeite hier verder op door te denken. Enkele alternatieven die mij te binnen schoten als kadootjes waren:
  -een vergrootglas om de kracht van de zon te beproeven op papier of op een veter
  – een kompas met daaraan gekoppeld een wandeling te gaan maken met het kind
  (dus quality-time geven daarbij)
  – een fruitzaag en dan opnieuw quality-time geven: samen snoeien, bijv op een vrijwilligersdag.
  -mondharmonica of slaginstrument met opnieuw samen muziek maken dus tijd geven.
  Er is veel mogelijk door creatief denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *